Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Jag strävar efter att manifestera det kosmiska i det jordiska genom shamansk aktivism.

torsdag 19 september 2024

Att återta de försvunna samiska kulturarven

Den samiske dansaren, trummakaren, traditionsförnyaren med mera med mera Ola Stinnerbom har precis kommit ut med en lysande skildring av sitt arbete i boken De försvunna samiska kulturarven (Ekerlids förlag 2024). Denna lilla bok på 127 sidor är ett måste för alla som på ett eller annat sätt är intresserade av samisk kultur, andlighet och shamanism, eller nåejtie duedtie för att använda Stinnerboms sydsamiska uttryck.

Stinnerbom beskriver sitt arbete med dans, jojk och hantverk som ett försök att ”återta och levandegöra ett stulet kulturarv”. Att sammanfatta detta djuplodande och vittfamnande arbete i en bok har varit ”en väldigt lång process” och jag bugar mig ödmjukt inför resultatet. Varför skriva långt när man kan skriva kort och stringent?

Genom att ”läsa mellan raderna” i de tidiga missionärernas och lappologernas beskrivningar av den samiska kulturen – beskrivningar utifrån ett kolonialt och rasistiskt perspektiv – har Stinnerbom lyckats med att såväl rekonstruera som vidareutveckla den förkoloniala samiska kulturen. Kärnan i denna kultur är dansen, jojken och trumman (och deras komplexa samspel och kombinationer) och betecknas av Stinnerbom som ”Den Samiska Treenigheten”.

Ola Stinnerbom, som själv är utbildad balettdansare från Kungliga Svenska balettskolan i Stockholm, ser shamanens/nåejtiens extasdans (eller trancedans) som den äldsta formen av samisk dans men visar också många andra exempel på samisk dans genom historien. Liksom exempel på hur trumman inte ”bara” använts för shamanens extas och för divination utan också (och i hög grad) som ett musikinstrument. I fotografen Jeppe Blomgrens suggestiva bilder får vi se Stinnerbom fångad i magiska ögonblick med trumma, nåjdbälte, offerstav och björnmask. Bilder som med ett oemotståndligt shamanskt sug sömlöst smälter samman med texten.

Shamaner (i alla traditionella kulturer) är nyskapare med en kreativt anarkistisk hållning och det tycker jag att Stinnerbom ger goda prov på i denna bok. Hans egna sagesmän inom samisk kultur har också gett mer kött på benen än de gamla koloniala beskrivningarna av det samiska, men likväl är det Ola Stinnerboms eget handfasta arbete med det praktiska återskapandet av traditionerna som är kunskapens huvudkälla. Det handlar om ny – eller återupptäckt – kunskap till exempel om de viktiga tillbehören till nåejtiens trumma (läderhängen, metaller, stenar med mera), om bruket av naestie klahka, den sydsamiska offerstaven, om nåjdbältet, om masker, om benrasslor och om gandbågar (miniatyrpilbågar att skicka magisk energi med). Här ser jag flera intressanta beröringspunkter med den nordiska shamanska sejdtraditionen och det ska bli väldigt intressant att följa Stinnerboms fortsatta arbete, inte minst med offerstavarna och gandbågarna. Precis som jojken är shamanism ”föränderlig och aldrig densamma” med en obändig vilja att ”vara fri och aldrig stillastående”, som Stinnerbom själv skriver i denna lilla pärla till bok.