Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Jag strävar efter att manifestera det kosmiska i det jordiska genom shamansk aktivism.

torsdag 13 juni 2013

Dags igen för World Peace and Prayer Day

För 18:e året i rad anordnas World Peace and Prayer Day i samband med sommarsolståndet den 21 juni. I år hålls huvudceremonin i Santa Ynez i Kalifornien, USA. Alla som vill bidra till att skydda heliga platser och balansera Moder Jord uppmanas att denna dag världen över hålla egna ceremonier.
Initiativtagaren till World Peace and Prayer Day är Arvol Looking Horse som är beskyddare i 19:e generationen av lakota-indianernas heliga pipa – den som de ursprungligen fick tillsammans med sju heliga riter av Den vita buffelkalvkvinnan. Arvols vision är att denna ceremoni till skydd för heliga platser ska förena människor över alla gränser när det gäller ras, ålder, genus och trosriktning för det högre syftet: Moder Jords välmåga. Arvols paroll är ”enighet genom bön” och han ser denna ceremoni som en del i försöken att åstadkomma ett energiskifte för det som han kallar ”ett stort läkande” (a great healing).
Huvudceremonin hålls i år på Live Oak Campground i Santa Ynez i samarbete med Chumash-indianerna i Santa Ynez och Ojai Valley. Den 20 juni tänds den heliga elden som ska hållas igång i fyra dygn. Kl 14 lokal tid den 21 juni när solen står som högst leder Arvol den ceremoniella bönen för Moder Jord och hennes heliga platser. I inbjudan till årets World Peace and Prayer Day påpekas att det blir allt viktigare att försvara och bevara de heliga platserna: ”Dessa platser för andakt (worship) vars avsikt är att förena människor i fred blir alltför lätt källa till maktkamp, girighet och övergrepp på naturen.” Orsaken är att ”platser där Jorden vibrerar av förstärkt energi” också ofta innehåller sådana naturresurser som industricivilisationen är intresserad av att exploatera. 
Arvol Looking Horse
Försvaret av heliga platser och arbetet med att återställa balansen på dem har stor betydelse inte bara lokalt och regionalt utan även globalt, för hela Moder Jord. Som ett led i det arbetet ska Arvol Looking Horse den 23 juni besöka flera av områdets heliga platser och där genomföra ceremonier för att rena dem.
För mig personligen känns World Peace and Prayer Day viktigare för varje år som går. Tecknen blir, som Arvol påpekar, allt fler på den djupa kris som industricivilisationens rovdrift på Moder Jord har framkallat. Behovet av skydd och läkning för heliga platser har väl aldrig varit större? I samband med sommarsolståndet (solen står som högst omkring kl 13 den 21 juni) kan vi alla bidra till det energiskifte som Arvol Looking Horse efterlyser med en ceremoni, liten eller stor, ensam eller tillsammans med andra, på en egen eller allmän helig plats. Var och en kan utforma sin ceremoni efter eget huvud så länge den håller sig inom ramarna för evenemanget, nämligen ”att hela och bevara jordens underverk och att medskapa fred i vår tid på heliga platser världen över”.
För egen del utformar jag min ceremoni som en tacksägelse till Moder Jord; förberedelserna är i full gång; World Peace and Prayer Day är topprioriterat!