Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Denna blogg söker realisera den gamla nordiska definitionen av begreppet visdom som insikt i världen och i det fördolda.

onsdag 30 juni 2010

Global kampanj mot valjakt gav resultat

Samma dag som Åskmannen denna varma dag bringar ett välsignat regn till mina trakter av Norduppland får jag ett mejl från organisationen Avaaz om att deras upprop för att förlänga det internationella förbudet mot valjakt samlade 1,2 miljoner signaturer. Namnen överlämnades till bl a Australiens miljöminister Peter Garrett (tidigare sångare i Midnight Oil) vid Internationella valkommissionens möte i Marocko, där försöken att luckra upp förbudet mot valjakt slogs tillbaka. Enligt Avaaz var deras kampanj starkt bidragande – så tack till alla som skrev på!
Svenska medier beskrev mötet i Marocko som att förhandlingarna bröt samman, men då har man fel perspektiv. För valarnas och Moder Jords del blev mötet en seger – förbudet mot valjakt består. Det innebär att Japan, Norge och Island även fortsättningsvis kommer att bryta mot förbudet om de fortsätter med sin så kallade vetenskapliga valjakt. Det hade dock varit ännu värre om mötet hade gått med på förslaget att tillåta kommersiell valjakt enligt ett kvotsystem. En av de regeringar som stod bakom det förslaget var den svenska alliansregeringen – enligt samma befängda logik som vid vinterns vargjakt. Om man tillåter jakt så ska detta på något magiskt vis skydda stammen av valar och vargar. Skam över den svenska regeringen och heder åt länder som Australien och Frankrike som drev på för att behålla förbudet!
”Detta är en viktig seger för valarna – och för global folkmakt – tillsammans visade vi att internationella beslut kan ändras genom en liten välplacerad insats från en massa människor överallt”, skriver Avaaz.
Och Peter Garrett var lyrisk när han tog emot namninsamlingen: ”Tack så mycket Avaaz. Det är ett sant nöje att vara här och ta emot denna petition… Jag tror att rösterna från världens folk behöver höras. Jag hör dem verkligen denna dag”.
Nu återstår den stora uppgiften att tvinga Japan, Norge och Island att följa internationella överenskommelser och respektera förbudet mot valjakt.