Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Jag strävar efter att manifestera det kosmiska i det jordiska genom shamansk aktivism.

torsdag 31 december 2009

Ár ok fridr

Den urgamla formeln Ár ok fridr är den nordiska andliga traditionens motsvarighet till navajoindianernas hozho, dvs ett eftersträvansvärt tillstånd av harmoni och balans. Ár ok fridr var de magiska ord som uttalades just kring solvändan, vintersolståndet, för att det kommande året skulle ge god årsväxt och fred, frid, fröjd.
När jag nu strax efter vintersolståndet och i skenet från nyårsaftonens fullmåne skriver dessa ord är det med en förhoppning om att kölden och rimtursarna ska uppfylla sin ursprungliga roll i den stora kosmiska dansen för att återskapa harmoni och balans för Moder Jord och hennes klimat.
Världens politiska ledare åstadkom ju inga substantiella resultat vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn och det var väl knappast att vänta när mötet dominerades av representanter för det imploderande USA-imperiet och den mandarinstyrda kinesiska rövarkapitalismen.
Bland de traditionella vismännen och viskvinnorna bland världens urfolk finns en stor insikt om att det är andra krafter som måste mobiliseras för att skapa harmoni och balans för Moder Jord. Runt om i världen hålls ceremonier för, ja just det, Ár ok fridr, och Moder Jord själv mobiliserar också egna motkrafter. Se t ex vad The International Council of Indigenous Grandmothers håller på med.