Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Denna blogg söker realisera den gamla nordiska definitionen av begreppet visdom som insikt i världen och i det fördolda.

onsdag 4 augusti 2010

Ecuador lämnar olja i marken

Regeringen i Ecuador har efter många om och men nu skrivit under ett avtal med FN:s utvecklingsfond UNDP om att inte tillåta oljeborrning i nationalparken Yasuni i den nordöstra delen av landet. Det innebär att uppskattningsvis 900 miljoner fat olja inte pumpas upp och att atmosfären besparas koldioxidutsläpp på 400 miljoner ton.
Avtalet innebär att Ecuador ska få 3,6 miljoner dollar ur en särskild fond som bl a flera EU-länder lovat att pumpa in pengar i. Det ger Ecuador ungefär hälften av vad landet skulle ha tjänat på att exportera oljan. Avtalet är också en seger för huaorani-folket och flera andra urfolk som lever i Yasuni i det övre Amazonas. De slipper nu få sin hembygd förödd och förgiftad av oljebolagen. Det är också en seger för Moder Jord och alla miljöaktivister som kämpat för att skydda Yasuni som har en biologisk mångfald med få motsvarigheter.
Denna glädjande nyhet förmedlas av BBC och Upside Down World som också höjer ett varningens finger. Ecuadors president Correa har med detta avtal visserligen undantagit Yasunis nationalpark från oljeexploatering men han har samtidigt öppnat för oljeprospektering i andra delar av Ecuadors Amazonas-region och det är något som kan drabba andra urfolk, som achuar och shuar.