Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Jag strävar efter att manifestera det kosmiska i det jordiska genom shamansk aktivism.

tisdag 23 mars 2010

Genus som föränderlig process

Fred Martinez var navajo och nadleehi och för det blev han brutalt misshandlad till döds en junikväll 2001 i staden Cortez i Colorado. Martinez blev bara 16 år. Mördaren, en 18-årig redneck, kunde gripas två veckor senare sedan han öppet hade skrutit inför kompisar om att han hade slagit ihjäl en bög. Martinez liv skildras i filmen Two Spirits som nu haft Europapremiär på den pågående London Lesbian and Gay Film Festival.
Cortez är en stad som ligger strax utanför det väldiga navajo-reservatet, Navajo Nation, och hatbrotten mot navajoer är inbyggda i stadens kultur – precis som det är i andra gränsstäder som Farmington och Gallup. Vita, ofta berusade, unga män kan ägna sig åt att spöa upp hjälplösa indianska alkoholister – ibland så grovt att offren dör. Ibland åker förövarna fast och i Farmington har staden tillsatt en kommitté för mänskliga rättigheter som ska föreslå åtgärder. Brotten är uttryck för en strukturell rasism och i fallet med Martinez även för homofobi.
Filmen om Fred Martinez är extra intressant för att den också visar på vilka avancerade och komplexa föreställningar om genus som finns i de traditionella indianska kulturerna. Martinez togs för en bög av sin mördare för att han var sminkad och klädd på ett ”feminint” sätt. Men han var en nadleehi och det är ett betydligt mer sammansatt begrepp.
- För mig kastar Freds korta och underbara liv ett ljus över den otroligt rika genusförståelse som finns i de amerikanska ursprungskulturerna, säger filmens regissör Lydia Nibley till The Independent.
Hos navajo talas traditionellt om minst fyra distinkta genus och ett av dem är alltså nadleehi, en term som kan översättas som ”en som ständigt förändrar sig”. Traditionella navajoer ser det maskulina och det feminina som flytande företeelser som ändrar karaktär över tid. Män har kvinnliga egenskaper och kvinnor har manliga och proportionerna mellan dem kan variera under livet. En nadleehi har en mans kropp men en kvinnlig läggning, som kan ta sig uttryck i klädsel, yrkesval, skapande aktiviteter som vävning och i sexuella preferenser.
Traditionellt har man sett på dessa gränsöverskridande personer med stor respekt och till och med beundran men kristen missionering och århundraden av kolonialt förtryck har underminerat denna tolerans och idag förekommer också så kallad gay bashing på indianreservat. Fred Martinez familj är ett exempel på kolonialismens negativa effekter: hans mor förstod och stödde hans status som nadleehi, medan en del kristnade familjemedlemmar var avvisande.
Den som vill sätta sig in djupare i indiankulturernas syn på genus hänvisar jag till min bok Navajo – Att tänka och vandra i skönhet eller till Two-Spirit People av Jacobs/Thomas/Lang.