Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Denna blogg söker realisera den gamla nordiska definitionen av begreppet visdom som insikt i världen och i det fördolda.

lördag 20 mars 2010

Svart eld i Sápmi

Navajo-rockgruppen Blackfire har varit på turné i Sápmi i anslutning till det 100 mil långa hundslädsracet Finnmarkslöpet. De har uppträtt tillsammans med den samiska gruppen Adjàgas vid tävlingens kontrollstationer.
Blackfire har funnits som grupp i 20 år och består av tre syskon Benally från Black Mesa-området i Arizona – Klee, Jeneda och Clayson. Deras far Jones Benally är medicinman och framstående dansare och ibland uppträder de tillsammans med honom i mer traditionella navajoformer än rockmusik. Den legendariske Ramonessångaren Joey Ramone betecknade dem en gång som Fire-Ball Punkrock – inte minst med tanke på gruppens tydliga politiska texter om sociala problem, marginalisering av urfolk och kamp mot naturförstörelse, t ex i form av kolbrytning på Black Mesa.
– Samerna har upplevt så mycket av det som också vi har upplevt - rasism, fördomar och marginalisering. Det har varit bra att lära sig om vad samerna har måst kämpa mot och vad man fortfarande idag kämpar för, säger Jeneda Benally i en intervju med NRK Sámi Radio .
Och brodern Klee, som också är känd som framstående politisk aktivist och reporter, lägger till:
– Vi har så mycket gemensamt, så många likheter. Från och med nu kommer vi att fronta även för samiska rättigheter. Vi kämpar för respekt för alla urfolk och kulturer.
Man kan betrakta medlemmarna i Blackfire som nutida warriors. De är dagens navajo-krigare utrustade med moderna vapen som elgitarrer och förstärkare, videokameror och datorer. Samtidigt har de minst en fot kvar i sin traditionella kultur och canyonlandskapet i Arizona. Arvtagare till de legendariska tvillinghjältarna Monsterdråparen och Född-för-vatten som befriade världen från allehanda monster som gjorde livet outhärdligt i urtiden.