Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Denna blogg söker realisera den gamla nordiska definitionen av begreppet visdom som insikt i världen och i det fördolda.

fredag 23 april 2010

Klippan som balanserar världen

Från Flagstaff till Chinle - från San Francisco Peaks till Canyon de Chelly - är det 34 mil och på den sträckan kan man en aprildag uppleva regn, hagel, storm, sandstorm och mot kvällen regn och snö igen. Att köra i sandstorm är som att köra i tät snöyra minus halkan. Man ser inte många meter och hoppas att övriga trafikanter kör lika långsamt som man själv.
När man kör in i de täta sandmolnen kan man få intrycket att Arizona håller på att blåsa bort. Här är det inte plöjda jordar som vinden vispar iväg. Det rör sig om rödbrun jord som redan ligger bar mellan halvöknarnas grästuvor och enbuskar. Arizona är ofta kargt och storslaget, man ser ständigt långt och vädret är nästan alltid kraftfullt.
Nu är vi djupt inne i Navajo Nation. Ensliga gårdar ligger till synes slumpartat utslängda i landskapet och ibland samlar husen ihop sig till ett skräpigt samhälle kring någon vägkorsning med bensinmack och en Trading Post.
Chinle är en av de större orterna med drygt 5 000 invånare och ett centrum med stormarknad och snabbmatsbarer. En rätt skräpig håla egentligen, men porten till den underbara Canyon de Chelly - en canyon som var boplats för anasazi-kulturen för 1 000 år sedan och som rymmer mängder av lämningar från den tiden i form av husruiner och klippmålningar. Sedan har navajo bott och jordbrukat i canyonen i flera hundra år. Periodvis har den och dess svårtillgängliga sidocanyoner fungerat som tillflyktsort i orostider. Det var här som Kit Carson på 1860-talet genom att använde den brända jordens taktik kunde inringa och tvångsförflytta flera tusen navajoer 60 mil österut till en flerårig fångenskap i Bosque Redondo i New Mexico. Canyonen är därmed också förknippad med mörka minnen och destruktiva krafter.
Mäktigast av allt i canyonen är Spider Rock, en naturlig monolit i röd sandsten, som kopplas samman med en av navajoernas kulturheroer från Drömtiden, nämligen Spindelkvinnan, hon som lärde navajoerna att väva men som också var med och vävde hela skapelsen. I sanning en mäktig klippa, som pumpar ut sin energi i kosmos! En monolit som förenar och balanserar himmel och jord.
Chinle Wash som ringlar sig genom canyonen är så strid efter vinterns snöfall och den kraftiga nederbörden igår att man kan höra den brusa långt upp på rimmen där vi betraktar Spider Rock. Turistturerna med jeepar är inställda tills vidare. Moder Jord visar återigen sin styrka.