Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Denna blogg söker realisera den gamla nordiska definitionen av begreppet visdom som insikt i världen och i det fördolda.

torsdag 25 februari 2010

Oden i klänning – epokgörande danskt fynd

Oden, en gud i klänning och andra forntida överskridare var rubriken på en mycket intressant guidad visning på Historiska museet i Stockholm den 24 februari. Museipedagog Anna Wilson visade runt på museets utställning om vikingatiden och gav flera exempel på verkliga och mytologiska gestalter som överskridit genusgränserna och därmed fått den komplexa karaktär som i det gamla Norden gick under beteckningen ”ergi”. Dit hör t ex völvan i graven utanför Köpingsvik, vars magiska sejdstav finns med på utställningen, trickstergestalten Loke, som både avlade monster och födde shamanhästen Sleipner, och så förstås Oden själv, som lärde sig den magiska sejden av Freja och beskylldes för att ha uppträtt omanligt som en völva.
Det här kände jag ju till sedan tidigare men det allra bästa sparade museipedagog Wilson till sist – en bild på en liten figur i silver som hösten 2009 hittades vid utgrävningar i Lejre strax utanför Roskilde. Den visar Oden som kvinna i en transformation av klassiskt shamanskt slag. Figuren premiärvisades på Roskilde museum i november och finns nu att beskåda på museets hemsida. Eftersom museet har copyright på bilden så jag får hänvisa dit.
Museiledningen är helt övertygad om att den två centimeter höga figuren föreställer Oden som från sitt högsäte spanar ut över världen. Han är iklädd klänning, förkläde, fyra pärlhalsband och en halsring, ena ögat verkar vara skadat och han är omgiven av två korpar (Hugin och Munin) och två djurhuvuden som mycket väl kan vara Odens vargar Gere och Freke.
- Sin litenhet till trots, kan den mäta sig med de yppersta av danska fornfynd. Det är ett epokgörande fynd, säger museidirektör Frank Birkebæk.
Alla arkeologer är inte lika övertygade som Birkebæk om att det verkligen rör sig om Oden, men för den som har satt sig in i den nordiska shamantraditionen verkar det helt sannolikt. Den lilla figuren kan mycket väl ha prytt en sejdstav av liknande slag som völvan i Köpingsvik hade, vilket gör fyndet helt magiskt. Och visst är det underbart att vi nu på ett handfast sätt kan se Oden i klänning, som en genusöverskridare! Loke slog verkligen huvudet på spiken när han beskyllde Oden för att ”en völva lik, du över världen for, omanlig tycktes mig din art”.