Att vandra i skönhet i världen

Här hittar du mina tankar om världen och om Drömtiden och om vad det innebär att tänka och vandra i skönhet. Denna blogg söker realisera den gamla nordiska definitionen av begreppet visdom som insikt i världen och i det fördolda.

tisdag 26 januari 2010

Bilismens glansdagar över i USA

För första gången sedan andra världskriget var det under 2009 fler bilar som skrotades än som nyregistrerades i USA. 14 miljoner bilar skrotades. 10 miljoner nya togs i trafik. USA är på väg in i en ny era, skriver Lester R Brown i TreeHugger.
Det är naturligtvis positivt för miljön att USA:s bilflotta krymper med två procent från 250 miljoner till 246 miljoner. I synnerhet om Lester R Brown har rätt i sin tes om att minskningen kommer att hålla i sig åtminstone till år 2020.
Vad beror det då på att dagarna med den aningslösa massbilismen, ”happy motoring”, tycks vara över? Brown ger flera orsaker: marknaden är mättad, pågående urbanisering med utbyggnad av spårvägs- och tunnelbanenät, osäkerhet kring oljeproduktionen, stigande bensinpriser, frustration över trafikträngsel, ökande oro för klimatförändringar och ett minskande intresse för bilar hos unga människor.
Förr var det som en initiationsrit för unga amerikaner att skaffa sig körkort och köra runt med kompisarna i en bil, skriver Lester R Brown, men dagens unga har hittat andra sätt att socialisera:
- De socialiserar på internet och med smarta telefoner, inte i bilar. Många skaffar sig inte ens körkort.
Peak Oil verkar alltså leda till Peak Car redan nu.